Tryck på ENTER för att söka
Stäng av

Tidigt klimakterie

Tidigt klimakterie

6 symtom som väcker din oro

Utseendet av de första tecknen på inträde i klimakteriet orsakar panik hos de flesta kvinnor, även om klimakteriet började "klassiskt", dvs efter femtio års ålder. Medvetenhet om permanent förlust av fertilitet väcker särskilda känslor bland mogna kvinnor - trots att de inte har ett annat barn i sina planer, gör regelbundna menstruationsperioder dem mer kvinnliga. Svårigheterna med att acceptera förändringar i kroppen är motsvarande större när den perioperativa perioden börjar tidigare, till exempel före 40 års ålder.

Menopaus – varför är det för tidigt?

Tidig menopaus kan vara ett resultat av så kallade för tidigt äggstocksfel. Kvinnor som drabbats av detta tillstånd kan fortfarande ha mens, men de blir vanligtvis infertila och har ingen chans att bli gravida utan medicinskt stöd. Tidig menopaus kan också uppstå som ett resultat av onkologisk behandling (både kemoterapi och strålbehandling påverkar äggstockarna negativt) eller avlägsnar båda äggstockarna. Andra, mer sällsynta orsaker till tidig menopaus är: kroniska sjukdomar, biverkningar av mediciner, psykiatriska störningar och hypofys- eller hypotalamtumörer.

Symtom på tidig menopaus

Typiska symtom på för tidig menopaus skiljer sig inte från de kvinnor som genomgår menopaus efter 50 års ålder. Därför har vi att göra med menstruationssjukdomar (t.ex. oregelbundna, mer obetydliga perioder) och värmevallningar, vilket är en manifestation av minskad östrogenproduktion i äggstockarna. Dessutom kan andra, mindre karakteristiska symtom förekomma som vanligtvis inte är förknippade med klimakteriet, särskilt när de förekommer hos unga kvinnor vid 30-åldern. Dessa inkluderar: minskad libido, sömnlöshet, ofta humörförändringar eller mild depression, torrhet i ögon- och munslemhinnan, urinblåsan / urininkontinens och torrhet i vaginal (dess väggar blir tunnare och mindre elastiska).

Om du är yngre än fyrtio och har lagt märke till ovanstående symtom, försena inte besöket hos läkaren. Deras närvaro betyder inte nödvändigtvis att du genomgår klimakteriet, men det är inte värt risken, särskilt när det finns ytterligare ogynnsamma omständigheter som autoimmuna störningar (lupus, Graves sjukdom, hypotyreos), svårigheter att bli gravid eller fall av tidigt familjen klimakteriet.

Vilka prov är det värt att göra?

När man misstänks för tidig menopaus är det viktigaste diagnostiska testet ett blodprov för att bestämma koncentrationen av FSH. Detta hormon stimulerar bland annat östrogenproduktionen av äggstockarna. När östrogenproduktionen minskar ökar nivån av FSH i blodet - testresultaten över 40 mIU / ml indikerar klimakteriet. Din läkare kan också kontrollera din östradiolnivå, som är en form av östrogen.

Kan tidig menopaus stoppas?

Tyvärr är det omöjligt att stoppa utvecklingen av klimakteriet, men det är möjligt att lindra svårighetsgraden av obehaget i samband med en minskning av koncentrationen av kvinnliga hormoner i kroppen. Förfarandet liknar då det som rekommenderas för kvinnor som genomgår menopaus vid den vanliga tiden. Förlust av fertilitet i ung ålder är en separat fråga. För kvinnor som bara planerar att bli gravid kan nyheten om infertilitet vara en riktig chock. I den första impulsen går många kvinnor igenom en uppdelning och först efter en tid är de redo att prata om de alternativ som läkaren kan föreslå för dem. Även om fertiliteten inte kan återställas, kan kvinnor som inte har sina egna gameter uppleva graviditet och förlossning. Kan dra nytta av en donators ägg genom in vitro.

Tidig klimakterium är inte ett vanligt fenomen, men det kan påverka alla. Om dina menstruationsperioder har blivit oregelbundna och du också lider av andra sjukdomar, boka en tid och kontrollera om källan till obehag inte är förändringarna i samband med klimakteriet.

Chcesz być na bieżąco?

Napisz do nas

Kontakta oss redan idag

Sekretess är vår prioritering

Samtycke till marknadskontakt mer: Du måste välja flera alternativ (minimum ${minimumContactAgree})

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Grundläggande information om behandling av personuppgifter

Datadministratör: Invimed-T Sp. z o. o, ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa / Syften med bearbetning: marknadsföring av egna produkter och tjänster, marknadsföring av Medicover Polska produkter och tjänster / Rättsliga grunder för behandling: Ditt samtycke / Mottagare av data: enheter som behandlar personuppgifter på uppdrag av den registeransvarige / Rättigheter relaterade till databehandling: lag att dra tillbaka samtycke till behandling av personuppgifter, rätten till tillgång till personuppgifter, andra rättigheter som avses i detaljerad information om databehandling.