Tryck på ENTER för att söka
Stäng av

Hur ökar chanserna för framgång i in vitro?

Hur ökar chanserna för framgång i in vitro?

Faktorer som påverkar IVF-framgång vid användning av donatorägg

Genetiska bördor, för tidigt utrotning av äggstocksfunktionen,, missfall eller förlust av fertilitet efter onkologisk behandling - det kan vara många orsaker till infertilitet förknippat med brist på kvinnliga könsdelar eller nedsatt funktion. I praktiken visar det sig ofta att möjligheten att få ägg från en anonym donator är den enda chansen för ett barn för många patienter. När bör du överväga det här alternativet? Vilka faktorer påverkar in vitro framgång i sådana fall?

När in vitro med egna gameter misslyckas ...

In vitro är det en chans för par som har svårt att bli gravida. Men när efterföljande IVF-försök misslyckas eller slutas med missfall är det värt att leta efter en annan lösning. En av dem kan vara antagandet av ägg från en anonym donator (så kallad in vitro med dä). Tack vare detta kan embryot från kombinationen av kvinnliga och manliga gameter (kvinnlig partner eller anonym spermadonator) bäras av barnets framtida mamma.

Vem är äggdonatorer?

För att bli äggdonatorer måste unga kvinnor uppfylla många villkor.

  • Först och främst bör de tidigare bli biologiska mödrar till minst ett friskt barn.
  • Då är de skyldiga att genomföra grundliga virologiska, genetiska och psykologiska tester.

Tack vare detta kan par som söker en donator vara säkra på att äggen de adopterar är av högsta kvalitet. Intressant nog sker själva urvalet inte bara på grundval av provsresultat och till exempel genetisk kompatibilitet med partner, utan också liknande fenotyper på barnets framtida mor och donator.

Lämpligt urval av ägg som erbjuds av donator ska öka chanserna inte bara för att få ordentligt byggda embryon, utan också för framgången med själva in vitro-förfarandet, säger Dr. Łukasz Sroka från InviMed-infertilitetskliniken i Poznań.


Att säkerställa äggceller av hög kvalitet innebär effektiv behandling. Tack vare IVF-förfarandet med gameter får vi graviditeter hos upp till 68% av patienterna. Som jämförelse resulterar det i den första in vitro-behandlingen med egna ägg hos kvinnor under 35 år 59% av fallen, och efter 39 år - endast 32%. Och det är fortfarande relativt mycket bra resultat – säger läkaren.

Mer om ämnet in vitro med äd kan hittas på: Äggadoptionsprogram med garanterat antal embryo

Spermie i IVF-förfarandet

Inte bara kvaliteten på ägg, utan också spermier, har avgörande betydelse för framgången med in vitro-befruktningsförfarandet. - När det gäller IVF med donatorgameter, behöver vi inte oroa oss för äggens tillstånd, men vi kan se till att spermierna som används för deras befruktning ska byggas ordentligt och kunna bli barn, förklarar Dr. Sroka.

Hur kan du bedöma spermas kvalitet?

Förutom den utvidgade spermanalysen använder vissa kliniker också speciella tester, till exempel Fertile Chip, som imiterar förhållandena och vägen som spermierna måste ta i den kvinnliga reproduktiva kanalen. Tack vare denna metod, skapad av tre universitet från USA, är det möjligt att välja den mest effektiva och hälsosamma spermierna.

På InviMed har vi använt mycket exakta spermievalstekniker i flera år, tack vare vilka vi får fler lovande embryon. I praktiken innebär detta att våra patienter har en större chans att bli gravid, eftersom bara friska embryon med framgång kan bo i livmoderhålet - tillägger Łukasz Sroka.


Förglasning, dvs ett stort moment för ägg

Äggceller som samlats in från en donator kan vänta på att de matchar mottagaren under en obestämd tidsperiod. Detta beror på förglasning, dvs frysning av dem med flytande kväve. Temperaturen nära -200 grader gör att cellerna fryser på mycket kort tid, vilket undviker skador på deras struktur.

Innan fertiliseringsprocessen påbörjas tinas cellerna upp. Hur påverkar denna process dem? Efter uppvärmning av de frysta cellerna är antalet vanligtvis något lägre än vid förglasningstillfället, deras kvalitet minskar, om än något. Lyckligtvis kan du förbereda dig genom att frysa ett större antal gamet, t.ex. 10-12, så att du efter tining får minst sex ägg - förklarar Łukasz Sroka från InviMed. Som med standard IVF-förfarandet, överförs en av dem efter att ha fått friska embryon till en kvinnas livmoder.

Rekommendationer efter överföring av embryon

De första dagarna efter att embryot placerats i mottagarens livmoder är avgörande för resultatet av IVF-förfarandet. Därför, under en varaktighet, bör en kvinna följa flera rekommendationer.

Först och främst rekommenderas att sluta från fysisk aktivitet och undvika stress. Brist på samlag rekommenderas också tills graviditetstest utförs.

Det första av dem kan äga rum cirka 12 dagar efter överföringen. Beroende på nivån av HCG-hormon i blodet kan biokemisk graviditet bekräftas, och efter 5 veckor med hjälp av en ultraljud kan IVF-procedurens framgång bekräftas.

Chcesz być na bieżąco?

Napisz do nas

Kontakta oss redan idag

Sekretess är vår prioritering

Samtycke till marknadskontakt mer: Du måste välja flera alternativ (minimum ${minimumContactAgree})

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Grundläggande information om behandling av personuppgifter

Datadministratör: Invimed-T Sp. z o. o, ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa / Syften med bearbetning: marknadsföring av egna produkter och tjänster, marknadsföring av Medicover Polska produkter och tjänster / Rättsliga grunder för behandling: Ditt samtycke / Mottagare av data: enheter som behandlar personuppgifter på uppdrag av den registeransvarige / Rättigheter relaterade till databehandling: lag att dra tillbaka samtycke till behandling av personuppgifter, rätten till tillgång till personuppgifter, andra rättigheter som avses i detaljerad information om databehandling.