Tryck på ENTER för att söka
Stäng av

Embryoklasifikation

Embryoklasifikation

Varje par som beslutar att behandla infertilitet med in vitro-metoden kommer i kontakt med embryologisk dokumentation. En av informationen som den innehåller är klassen av embryon som erhållits till följd av in vitro-befruktning. Robert Szachoń, en embryolog från InviMed-kliniken för infertilitetsbehandling i Katowice, hjälpte oss att utforska detta svåra, men utan tvekan, livsämne.

Ett embryo

I enlighet med lagen om behandling av infertilitet är ett embryo, ett mänskligt embryo, en grupp celler som bildas som ett resultat av den extrakorporeala anslutningen av en kvinnlig och manlig reproduktionscell (ägg- och spermiercellen), från slutet av fusionsprocessen av bakteriecellerna (kariogam) till implantation i endometriet.

Ett oumbärligt element i in vitro-förfarandet är inkubation och utvärdering av embryon av embryologer. Det är de som, baserat på noggrann observation av embryonutveckling och morfologi, bestämmer vilka embryon som kan användas under överföringar.

Var hittar du information om embryon?

Patienter på InviMed-kliniker informeras om utvecklingen av embryon som behövs för överföring av den behandlande läkaren som vid behov presenterar dem detaljerade embryologiska data. Efter cykeln får patienter ett IVF-dokument med en sammanfattning. Det finns bland andra embryologiska data angående:

  • äggplock (uppdelad i omogna oocyter - MI, GV, mogna - MII och degenererade),
  • spermkoncentration, rörlighet och volym,
  • den in vitro-befruktningstekniken som används,
  • befruktning av oocyter (med uppdelning av oocyter på grund av närvaron av PN-kärnor),
  • antalet frysta oocyter och frysta embryon,
  • utveckling av embryon (siffror på bland annat antalet överförda, frusna, avvisade embryon),
  • embryoöverföring (datum för överföring och antal, stadium och ålder för embryon),
  • stödjande tekniker och genetisk testning.

Utökade medicinska journaler kan erhållas på kliniken - på begäran. På grund av det speciella skyddet av medicinska data kan även embryologisk information om äggplock, metoder, embryokultur samt material och media som samlas in personligen på kliniken där förfarandet genomfördes.

Vad berättar embryonsklasser?

Embryonens klass avgör dess chanser för vidareutveckling, implantatframgång och som en följd av barnets födelse. - Embryon klassificeras utifrån en extern (morfologisk) struktur och utvecklingstakt (morfodynamik) på en given dag. Klassificeringsresultatet är också ett bevis på deras kvalitet. Ett embryo som visar låg kvalitet har mycket låg potential för vidareutveckling och som ett resultat för implantation, varför framgången med in vitro-proceduren till stor del påverkas av kunskapen och erfarenheten från embryologen - förklarar Robert Szachoń, chef för InviMed-laboratoriet i Katowice.

Klassificering av embryon och deras beteckning

För in vitro-befruktning används endast mogna oocyter, dvs oocyter i MII-stadiet, dvs i metafaset i den 2: a divisionen. Närvaron av den första riktningskroppen indikerar inträde av oocyten i MII-fasen. Om 6 oocyter uppsamlades under punktering och var och en av dem är i MII-stadiet - kommer alla att befruktas. Med befruktningens tid, dvs införandet av spermierna i ägget, börjar det embryologiska teamets inkubering och observation av embryot. Beroende på avelsdagen bedöms de enskilda stadierna i embryoutvecklingen:

Dag 1: Bedömning av äggbefruktning ungefär 17 timmar efter införandet av spermierna i ägget. I detta skede observerar vi uppkomsten av indikatorer som indikerar korrekt (eller onormal) befruktning av ägg. De är så kallade pronucleus PN:

  • 1 PN
  • 2 PN – korrekt befruktat ägg på dag ett
  • 3 PN
  • >3 PN

Förutom närvaron av PN-kärnor bedöms också sättet på vilket prekursorkroppar är anordnade i zygoten. På denna grundval klassificeras ett korrekt befruktat 2PN-ägg som:

  • 1 – symmetrisk pronuklei distribution, högsta betyg,
  • 2– asymmetrisk fördelning av pronuklei och prekursorproteiner,
  • 3 – asymmetriska pronuclei, med en eller fullständig frånvaro av prekursorproteiner, de lägsta domarna.

Dessutom, efter ca 26 timmar, den så kallade första divisionen - det bevisar korrekt omvandling av zygote till ett embryo.

Dag 2: utvärdering av embryomorfologi ungefär 44 timmar efter proceduren. Embryot bör vara i steg 4-blastomerer.

Dag 3: bedömning av embryomorfologi ungefär 68 timmar efter proceduren. Embryot bör vara i steg 8-blastomerer.

Embryoutvärderingen från dag 2 till 3 utvidgas dessutom till att inkludera fragmenteringsgraden. Bedömningen använder 3 klasser som indikerar fragmenteringsgraden:

Klass 1– mild fragmentering som representerar mindre än 10% av embryonvolymen - den högsta embryoklassen betyder den högsta prognosen,

Klass 2 – genomsnittlig fragmentering som representerar 10% till 25% av volymen av embryot,

Klass 3– stor fragmentering som representerar över 25% av embryovolymen - den lägsta embryoklassen betyder den lägsta prognosen.

Endast embryon som har rätt tillväxthastighet på en given avelsdag och en klass 1-2 är berättigade till överföring. Embryon i bedömning 3 kan inte överföras eller frysas.

Dag 4: utvärdering av embryomorfologi ungefär 92 timmar efter proceduren. Embryot bör nå morulastadiet.

Dag 5: bedömning av embryomorfologi ungefär 116 timmar efter proceduren. Embryot bör nå blastocyststadiet.

Bedömning av blastocyststadiet

På kulturdag 5 och 6 bör embryon nå blastocyststadiet. Bedömningen av blastocyster är mer komplicerad och baseras på nomenklaturen utvecklad av Gardner (Gardner och Schoolcraft, 1999).

På dagarna 5 och 6 utvärderas följande:

Utvecklingsklassför en given blastocyst:

  • 1: a klass: tidig blastocyst,
  • 2: a klass: blastocyst,
  • 3: e klass: förlängd blastocyst,
  • 4: e klass: kläckning av blastocyst.

Dessutom utvärderar embryologer var och en av dessa strukturer i termer av två parametrar:

  1. Trophoblast (TE) A, B, C. Det ansvarar för bildandet av morkakan och näring av embryot.
  2. Embryonisk nod - embrioblast (ICM) A, B, C. Det är från dennes att rätt embryo bildas. Det består av pluripotenta stamceller som ger upphov till alla celler i kroppen.

Blastocystbedömning görs på A-, B-, C. -skalorna med AA-, AB-, BA-, BB-poängen har den högsta potentialen oavsett utvecklingsgraden uppmätt på en skala från 1 till 4. C-graden i någon av ovanstående strukturer (TE, ICM) indikerar låg blastocystpotential och bör inte överföras och förglasas (snabbfrysning).

Alla betyg för lovande blastocyster på dag 5 visas i tabellen nedan:

1AA Tidig blastocyst med mycket bra trofoblastkvalitet och mycket bra bakterieceller

2AA Blastocyst med mycket bra trofoblastkvalitet och mycket bra kärnknutkvalitet

3AA Utökad blastocyst med mycket bra trofoblastpoäng och mycket bra bakteriecellspoäng

4AA Kläckt blastocyst med mycket bra trofoblastpoäng och mycket bra bakterieceller

1AB Tidig blastocyst med mycket bra trofoblastkvalitet och bra bakterieceller

2AB Blastocyst med mycket bra trofoblastpoäng och bra bakterieceller

3AB Utökad blastocyst med mycket bra trofoblastpoäng och bra embryonal nodbedömning

4AB Kläckt blastocyst med mycket bra trofoblastbedömning och bra bakteriecellsbedömning

1BA Tidig blastocyst med bra trofoblastkvalitet och mycket bra kärnknutkvalitet

2BA Blastocyst med bra trofoblastpoäng och mycket bra bakterieceller

3BA Utökad blastocyst med en bra trofoblastpoäng och mycket bra kärnkraftspoäng

4BA Kläckt blastocyst med en bra trofoblastgrad och mycket bra groddbedömning

1BB Tidig blastocyst med bra trofoblastbedömning och bra embryonodbedömning

2BB Blastocyst med bra trofoblast-poäng och bra bedömning av groddar

3BB Utvidgad blastocyst med bra trofoblastbedömning och bra embryonodbedömning

4BB Kläckt blastocyst med bra trofoblastkvalitet och bra bakteriecellspoäng

Överföring sker den tredje, femte eller sjätte dagen av embryokultur, om patientens kliniska tillstånd tillåter det. I händelse av att det finns medicinska skäl som förhindrar överföringen, förglasas embryon av lämplig klass och överföringen sker i en frusen cykel. Nya vetenskapliga rapporter tyder på att embryona inte bör överföras i färskcykeln - dvs i den cykel där celluppsamlingen och befruktningen ägde rum. Att utföra överföringar i den frysta cykeln ökar andelen kliniska graviditeter - sammanfattar embryolog Robert Szachoń.

En embryologisk konsultation

När du har IVF-dokument eller embryoavelsbladet framför dig kan du alltid be den behandlande läkaren om dess tolkning. Men oftast förstås informationen på kortet redan fullt ut, eftersom information om embryon och beteckningarna för deras klasser presenteras för paret på dagen för överföringen eller vid tidigare besök.

Invimed Kliniker ger också sina patienter ett gratis möte med en embryolog som hjälper till att förstå mer komplicerad, utvidgad embryologisk dokumentation. Det ligger i det att data om klassificeringen av embryon kan förväntas.

Chcesz być na bieżąco?

Napisz do nas

Kontakta oss redan idag

Sekretess är vår prioritering

Samtycke till marknadskontakt mer: Du måste välja flera alternativ (minimum ${minimumContactAgree})

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Grundläggande information om behandling av personuppgifter

Datadministratör: Invimed-T Sp. z o. o, ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa / Syften med bearbetning: marknadsföring av egna produkter och tjänster, marknadsföring av Medicover Polska produkter och tjänster / Rättsliga grunder för behandling: Ditt samtycke / Mottagare av data: enheter som behandlar personuppgifter på uppdrag av den registeransvarige / Rättigheter relaterade till databehandling: lag att dra tillbaka samtycke till behandling av personuppgifter, rätten till tillgång till personuppgifter, andra rättigheter som avses i detaljerad information om databehandling.