Tryck på ENTER för att söka
Stäng av

Infertilitet och barnlöshet

Infertilitet och barnlöshet

Två olika ansikten på ett problem

När nästa graviditetstest är negativt ställer många kvinnor sig frågan: Är jag fertil? Rädslan för fertilitet är motiverad, särskilt efter många månaders försök efter ett barn, men situationen är lite mer komplicerad - svårigheter att bli gravid kan bero på barnlöshet, men källan till problemet är oftare ... infertilitet. Till skillnad från uppträdanden är det inte två termer som hänvisar till ett tillstånd - även om många i vardagliga tal använder dem omväxlande, hänvisar de till två ganska olika situationer.

Vi talar om infertilitet när båda parterna producerar könsceller, och därmed - kan bli gravida, men trots sina ansträngningar misslyckas de med att befruktas efter ett år med ofta samlag utan att använda preventivmedel. Det är viktigt att infertilitet är ett vändbart tillstånd. I sin tur diagnostiseras infertilitet hos par som inte kan bli gravida på grund av bristen på reproduktionsceller hos en eller båda parterna. Brist på gameter kan vara en biverkning av kirurgi eller terapi (t.ex. onkologisk behandling) och medicinska tillstånd (t.ex. genetiska störningar). Tyvärr är detta ett irreversibelt tillstånd, eftersom det är omöjligt att återställa "produktion" av spermier eller äggceller. Detta är dock inte en mening - i det här fallet finns det också sätt att föda det önskade barnet.

Hur kämpar man med infertilitet?

Om testerna som utförts vid behandlingscentret för infertilitet har visat att trots hinder finns det chanser att bli gravid, är det bäst att skicka dig till händerna på specialister. Orsakerna till infertilitet försvinner inte över en natt, utan stöd av en erfaren medicinsk team och moderna behandlingsmetoder.

Förfarandet beror på patientens och hennes partner behov. Ibland krävs kirurgi (t.ex. avblockering av tubal) eller hormonstimulering för att trigga ägglossning. Det händer att behandlingen har flera stadier och gäller för båda parterna, till exempel när en kvinna, utöver ägglossningsstörningar, diagnostiseras med en minskning av manlig fertilitet (lågt spermier i sperma, spermier med låg rörlighet eller onormal struktur etc.). Hormonterapi kan sedan åtföljas av en mer komplex spermoanalys, som syftar till att hitta spermier med rätt struktur. "Lovande" spermatozoa kan sedan användas för in vitro-befruktning av patientens oocyter så att de resulterande embryona kan ge upphov till ett nytt liv. Oanvända embryon är frusna och paret kan återvända när som helst när de bestämmer sig för att utöka sin familj ytterligare.

Inte bara in vitro

I motsats till vad man tror är kampen mot infertilitet inte begränsad till in vitro-befruktning. Par som upplever infertilitet kan dra fördel av många andra alternativ, och in vitro är vanligtvis den sista utväg, när tidigare använda metoder - till exempel insemination - inte har gett resultat.

Adoption – ett alternativ värt att överväga

Par som kämpar med barnlöshet har en svårare situation än infertila par, men de har också en chans att få ett barn, till exempel genom adoption. Att skapa ett riktigt hem för barn som har förlorat sina föräldrar gynnar båda parter, men inte alla vill och kan ta på sig denna uppgift. Många infertila par medger uttryckligen att de är rädda för att de inte kommer att ge adoptivbarn samma starka känslor som deras biologiska barn kunde räkna med. Andra räknar tyst på ett mirakel, även om alla behandlingar de har försökt har misslyckats.

En separat fråga är upplevelsen som gravida kvinnor har och när kvinnor föder - även om både graviditet och förlossning i sig är en enorm utmaning för kroppen, under vilken ett unikt, extremt starkt band mellan mor och barn uppstår. Det är därför in vitro infertila kvinnor med ägg som adopteras av en anonym donator väcker ett växande intresse bland infertila kvinnor. Förfarandet är enkelt: celler som erhållits från friska unga donatorer befruktas under laboratorieförhållanden med spermierna från patientens partner eller donatorsperma, varefter de utvecklande embryona placeras i livmoderhålet hos en steril kvinna. Tack vare detta kan hon uppleva allt som kunde ha missat henne på grund av bristen på sina egna ägg: graviditet, puerperium, amning, blöjbyte, tandläkare, barnets första steg ...

Fertila, infertila, barnlösa - oavsett om naturen är på din sida har du rätt att kämpa för din rätt till lycka. Om du av någon anledning inte blir mamma, boka en tid hos en specialist. Gör forskningen, sök hjälp och var inte blyga att fråga. Problem med befruktningen är ofta tillfälliga och kan lösas utan att använda invasiva metoder.

Zgłoś się do programu refundacji in vitro

Wypełnij formularz

Kontakta oss redan idag

Sekretess är vår prioritering

Samtycke till marknadskontakt mer: Du måste välja flera alternativ (minimum ${minimumContactAgree})

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Administrator danych: Medi Partner Sp. z o.o., Cybernetyki 19, 02-677 Warszawa, KRS 0000415680, NIP 1080012631, Kapitał zakładowy - 11 748 300,00 zł, Sygnatura RDF/333576/21/928.

Cele przetwarzania: umówienie i obsługa konsultacji informacyjnej z położną, obsługa zgłoszeń i opinii, przekazanie materiałów informacyjnych, marketing własnych produktów i usług;

Podstawy prawne przetwarzania: profilaktyka zdrowotna oraz zarządzanie udzielaniem usług z nią związanych, Twoja zgoda, Nasz uzasadniony interes.

Prawa związane z przetwarzaniem danych: prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych.

Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medi Partner Sp. z o. o.

 Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych

Informacje podstawowe dotyczące przetwarzania danych osobowych

Administrator danych: Medi Partner Sp. z o.o., Cybernetyki 19, 02-677 Warszawa, KRS 0000415680, NIP 1080012631

Cele przetwarzania: Zapis na listę osób zainteresowanych rządowym programem dofinansowania procedur in vitro oraz informowanie o zmianach prawnych w tym zakresie oraz uruchomieniu zapisów.

Podstawy prawne przetwarzania: Twoja zgoda.

Prawa związane z przetwarzaniem danych: Prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych; prawo dostępu do danych osobowych; inne prawa, o których mowa w szczegółowej informacji o przetwarzaniu danych.

Odbiorcy danych: Podmioty przetwarzające dane osobowe w imieniu Medi Partner Sp. z o. o.

Szczegółowe informacje o przetwarzaniu danych osobowych


Grundläggande information om behandling av personuppgifter

Datadministratör: Invimed-T Sp. z o. o, ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa / Syften med bearbetning: marknadsföring av egna produkter och tjänster, marknadsföring av Medicover Polska produkter och tjänster / Rättsliga grunder för behandling: Ditt samtycke / Mottagare av data: enheter som behandlar personuppgifter på uppdrag av den registeransvarige / Rättigheter relaterade till databehandling: lag att dra tillbaka samtycke till behandling av personuppgifter, rätten till tillgång till personuppgifter, andra rättigheter som avses i detaljerad information om databehandling.